Self care tips

door | 20 oktober 2023

Self Care, het klinkt misschien als een hip begrip voor vrouwen met tijd over, maar het kan een groot verschil maken als het gaat om hoe je je voelt én je kansen om zwanger te raken. Dus pak een kop thee en kijk wat jou aanspreekt en ga er vervolgens mee aan de slag. Geloof me, investeren in jezelf is belangrijker dan je denkt.
Wat kan je zelf doen ter bevordering van je algehele gezondheid (en die van je vriend/man):

Supplementen voor fertiliteit

Supplementen zijn een waardevolle ondersteuning naast gezonde voeding. Ze zorgen ervoor dat we geen nutriëntentekorten hebben en we over alle benodigde bouwstenen kunnen beschikken voor het produceren van de gewenste hormonen, en kwalitatief goede eicellen en zaadcellen. (Dus de supplementen zijn misschien ook voor je lief van belang).  Aan te bevelen merken zijn: Vitakruid Multi dag & nacht Mama, Rika’s Supple bijna zwanger pakket, Laveen Multi Mama, Vit Ortho Bijna zwanger.

Vruchtbare Voeding

Geef de voorkeur aan Biologische versproducten, i.v.m. pesticiden en de belasting van gifstoffen op de lever en het lichaam als geheel.
Beperk de inname van alcohol, koffie, soja en suiker om het lichaam zo veel mogelijk te ontzien en de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Voeg voor een stabiele bloedsuikerspiegel extra proteïne (eiwitten) toe aan je voeding naast of in plaats van koolhydraten (bv door avocado of proteïne-poeder (liever geen weipoeder, maar het plantaardige erwten-of hennep proteïne) toe te voegen aan lunch, ontbijt, smoothie(bowl) of shake.

Water voor de vochtbalans

Je kan je lichaam goed hydrateren met minstens 2l water per dag, evt. gemineraliseerd met wat Keltisch Zeezout of Himalaya zout erin. Het gaat met name om mineralen als magnesium, wat ons helpt om meer te ontspannen.

Warmte in handen, voeten en hart

Houd je lichaam, en met name je buik, voeten en onderrug (vanwege je nieren en bijnieren) lekker warm. Denk aan warme (wollen) kleding, warme sokken en een warme kruik in bed. Dat is fijn voor het lichaam, maar warmte is ook letterlijk hartverwarmend.

Doorbloeding laten stromen

Ben je van jezelf vrij kouwelijk (koude voeten/handen, je hebt het snel koud), dan verloopt je doorbloeding niet optimaal. Neem regelmatig een warm voetbad met extra magnesium zoutkristallen (bv van  Zechsal) wat bijdraagt aan ontspanning en de versoepeling van spieren en gewrichten. Voor wie durft: Ook wisseldouches (warm/koud) kunnen bijdragen aan een betere doorbloeding. Daarbij werkt Zelfmassage ondersteunend voor je doorbloeding. De link naar de instructie voor zelf-buik-massage vind je hier.

Over Kim

“Mijn kinderwens ontstond toen ik een jaar of 28 was. Ik was verliefd, had een vaste leuke baan, een mooi koophuis én rammelende eierstokken. Het idee van een kindje dragen en krijgen maakte me van binnen warm en enthousiast. Dat enthousiasme nam ik mee de slaapkamer in. Maar helaas was er na een jaar romantisch doen nog geen sprake van een positieve zwangerschapstest. Een bezoekje aan de huisarts werd een verwijzing naar de afdeling gynaecologie in het ziekenhuis. En al snel werd bij mij PCOS vastgesteld. Naïef misschien, maar ik had er nog nooit van gehoord. Ook was de zaadkwaliteit van mijn wederhelft niet om over naar huis te schrijven. Het begin van een lang en slopend fertiliteitstraject begon…”

Leer hier mijn verhaal.

Start Whatsapp
Waar kan ik je mee helpen?
Waar kan ik je mee helpen?